logo

Kontaktujte nás

Máte ďalšie otázky, na ktoré ste tu zatiaľ nenašli odpoveď? Kontaktujte nás mailom, či telefonicky, požadované informácie radi doplníme.

kontakt

Ako hromadne zmenšiť veľkosť obrázkov


V tomto článku sa chcem venovať téme kompresie obrázkov, t.j. ako je možné upraviť veľkosť obrázkov - fotografií na veľkosť, ktorá je dostatočná na elektronické publikovanie. Pod elektronickým publikovaním mám na mysli napr. zverejnenie fotografie na webe alebo jej preposlanie e-mailom.

Ďalším, nie menej dôležitým dôvodom je použitie obrázkov v dokumentoch a elektronických publikáciách. Vkladané obrázky navršujú veľkosť súboru a preto je rovnako dobré ako v predchádzajúcich prípadoch ich veľkosť zmenšiť (komprimovať).

Keďže editáciu obrázkov umožňuje viacero dostupných aplikácii, rozhodol som sa pre Microsoft Office Picture Manager. Táto aplikácia je dostupná každému užívateľovi Microsoft Office. Či ju máte nainštalovanú zistíte jednoducho - cez tlačidlo Štart a Spustiť. Do príkazového riadku stačí napísať ois - viď obrázok. Prípadne cez Programy / Microsoft Office / Nástroje balíka Microsoft Office.

Microsoft Picture Manager - spustenie
Zobrazí sa Vám následné okno aplikácie.


Okrem bežných nástrojov tzv. prehliadačov (otáčanie, zoomovanie) umožňuje napr.:

        kompresiu obrázkov
        exportovanie
        nastavenie rozmerov (výška x šírka)
        redukciu červených očí
        orezávanie
        definovanie ďalších atribútov (jas, kontrast ...)

Ja používam najčastejšie nástroj exportovať. Je dostupný v menu Súbor alebo v Podokne úloh (viď obrázok) - zobrazuje sa na pravej strane, dá sa aktivovať klávesovou skratkou CTRL + F1 alebo cez menu Zobraziť. Postup je nasledovný:

1. Najskôr je potrebne si zobraziť tzv. Zástupcov obrázkov (je to niečo ako prehliadač priečinkov) na ľavú stranu obrazovky (buď cez ikonku Zástupcovia alebo cez menu Zobraziť). Potom je potrebne si vybrať Priečinok v ktorom máte fotografie umiestnené - cez odkaz Pridať zástupcu obrázkov a následne si ho otvoriť kliknutím naň.

2. Potom si nastavte, pokiaľ sa nenastavilo automaticky zobrazenie Miniatúry a povyberajte obrázky, ktoré chcete zmenšiť. Výber je možné urobiť pomocou klávesy CTRL a klikaním na jednotlivé obrázky alebo CTRL + A ak chcete vybrať všetky.

3. Ako bonus, môžete v tomto momente použiť príkaz Automaticky opraviť (nastaví sa optimálny jas a kontrast vybraných obrázkov), príp. Odstrániť červené oči alebo preklopiť obrázok. Tieto príkazy sú dostupné v menu Obrázok.

4. Potom je potrebne na pravej strane, v Ponuke si vybrať Exportovať, nastaviť jednotlivé parametre. Prvé sa zadáva priečinok kam sa majú vybrané obrázky uložiť (ak sa nezadá uložia sa do toho istého priečinku kde boli pôvodne). Ďalej sa nastavuje nový názov obrázkov a ich číslovanie, ak za nezadá ponechá sa pôvodný názov. Tretí atribút je Formát obrázku, najobľúbenejší je JPEG, ja dávam prednosť formátu PNG, zdajú sa mi obrázky ostrejšie. No a nakoniec sa nastaví to najdôležitejšie Kompresia.

5. Na komprimovanie obrázkov sú v zozname už preddefinované veľkosti. Pre účely zmenšenia veľkosti fotografie z digitálneho fotoaparátu pre elektronické použitie je dostatočná už prvá voľba Dokument - veľký (1024 x 768 px).

6. Nakoniec sa nastavenia potvrdia tlačidlom OK.

Pokiaľ sa nechcete zdržiavať všetkými možnosťami nastavenia, ktoré ponúka Exportovať môžete použiť aj ponuku Kompresia obrázkov (viď obrázok). Postup je rovnaký ako v postupe uvedenom vyššie, len tu nie je možné nastaviť to čo som popísal v štvrtom bode ale len zmenšenie obrázkov - kompresiu. Tu je ale potrebné zmeny v súbore nakoniec uložiť. Uloženie komprimovaných obrázkov automaticky prepíše pôvodné súbory, preto je možno lepšie použiť príkaz Uložiť ako a súbory uložiť napr. do iného priečinku.

Microsoft Office Picture Manager nie je zďaleka jediný editor fotografií. Už s kúpou nového digitálneho fotoaparátu dostávate priamo od výrobcu zvyčajne nejaký software. Rovnako aj na webe je množstvo rôzneho freewaru na túto tému. Ale, keďže nie som fanúšik inštalácii ďalších zbytočných aplikácii, ktoré zvyčajne len zaberaju miesto na disku a plnia desktop odkazmi, tak som sa rozhodol trošku spropagovať to, čo väčšina užívateľov už má - Microsoft Office.



Naši
partneri:  
Microsoft Partner Network Naši
klienti:  
DHL Danfoss Embraco Matador Osram Dalkia Slovenská sporiteľňa

           

close

Prihlásenie

Pre prihlásenie zadajte Vaše prihlasovacie meno a heslo, ktoré ste si zvolili pri registrácií. Ak ste zabudli heslo kliknite na obnovenie hesla.

Obnova heslaRegistrácia
Zobraziť heslo
Zapamätať
close

Odber newslettra

Zadajte nasledovné údaje a odoberajte zdarma Newsletter s aktuálnymi termínmi školení, typmi, trikmi a článkami z oblasti IT.

Polia označené hviezdičkou (*) sú povinné.
./
../../