logo

Kontaktujte nás

Máte ďalšie otázky, na ktoré ste tu zatiaľ nenašli odpoveď? Kontaktujte nás mailom, či telefonicky, požadované informácie radi doplníme.

kontakt

Blesková zámena poradia mena a priezviska v excelovských bunkách


Zámenu poradia dvoch slov v jednej bunke je možné riešiť dvomi spôsobmi. Príkazom "Text na stlpce", ktorý sa nachádza na páse nástrojov Údaje alebo pomocou funkcií - dostupných na páse Vzorce. V článku je podrobný návod s využitím funkcií.

Blesková zámena poradia mena a priezviska v excelovských bunkách

Stalo sa Vám, a to obzvlášť v tabuľkách, ktoré ste nevytvárali sami, že ste potrebovali zameniť poradie mena a priezviska zamestnancov, ktoré boli vložené do samostatných buniek v Exceli?

Pokiaľ sa jedná o malý počet buniek, človek nerozmýšľa nad tým, akú funkciu pri tom využiť a spraví to manuálne a pritom rýchlo.
Pokiaľ sa však jedná o veľký zoznam údajov, kde potrebná zmena je prácna a časovo náročná, sme vďačný za každú možnosť, ktorá nám to zjednoduší.

V zoznamoch mien býva štandardne krstné meno umiestnené pred priezviskom, no keď sa jedná napríklad o zoznam zamestnancov, ktorých si potrebujete zoradiť podľa priezviska, prichádza na rad nasledovná funkcia:

=MID(meno;FIND(" ";meno)+1;LEN(meno)) & " " & LEFT(meno;FIND(" ";meno))

Výsledkom tejto funkcie sú slová v obrátenom poradí.

Zamena poradia mena a priezviska v Excel - IVIT

Táto funkcia pracuje však správne len vtedy, keď sa meno a priezvisko skladá z dvoch slov, ktoré sú vzájomne oddelené medzerou.

Postupnosť krokov:

  • označíme stĺpec, v ktorom sa nachádza meno a priezvisko v pôvodnom znení (stĺpec „A“) a pomenujeme ho ako „meno“ v Poli názvov

  • do bunky B1 napíšeme vzorec “=MID(meno;FIND(" ";meno)+1;LEN(meno)) & " " & LEFT(meno;FIND(" ";meno))“ (bez zobrazených úvodzoviek)

  • potvrdíme klávesu „Enter“

Použité funkcie::
MID - vyberie obsah textového reťazca od zadaného písmena
FIND - nájde znak a urči jeho pozíciu v reťazci
LEFT - vyberie z reťazca zadaný počet znakov zľava



Naši
partneri:  
Microsoft Partner Network Naši
klienti:  
DHL Danfoss Embraco Matador Osram Dalkia Slovenská sporiteľňa

           

close

Prihlásenie

Pre prihlásenie zadajte Vaše prihlasovacie meno a heslo, ktoré ste si zvolili pri registrácií. Ak ste zabudli heslo kliknite na obnovenie hesla.

Obnova heslaRegistrácia
Zobraziť heslo
Zapamätať
close

Odber newslettra

Zadajte nasledovné údaje a odoberajte zdarma Newsletter s aktuálnymi termínmi školení, typmi, trikmi a článkami z oblasti IT.

Polia označené hviezdičkou (*) sú povinné.
./
../../